Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vzťah medzi priemernými /ATC/ a hraničnými nákladmi /MC/

37. Vzťah medzi priemernými /ATC/ a hraničnými nákladmi /MC/
Priemerné náklady- náklady pripadajúce na jednotku outputu, sú sumou priemerných fixných a priemerných variabilných nákladov.
• MC• MC>ATC- celkové náklady rastú. Výroba poslednej jednotky produkcie prispeje k rastu celkových nákladov.
• MC= ATC- je to pri tej úrovni outputu, pri ktorej dosahujú priemerné celkové náklady minimum.

38. Krátkodobá rovnováha firmy
Ekonomický zisk firmy v krátkodobom hľadisku závisí od úrovne celkových priemerných nákladov a danej ceny na jednotku produkcie.
Fixné náklady sú z krátkodobého hľadiska nemenné a firma ich musí vynaložiť pred začatím výrobného procesu, pretože bez ich vynaloženia nie je schopná začať výrobu.
Variabilné náklady sú tie, ktoré sa mania so zmenou objemu produkcie. Pri rozhodovaní sa o tom, či firma bude vyrábať alebo nie, berie do úvahy či jej príjem umožní pokryť aspoň priemerné variabilné náklady. Fixné náklady pokryla už pred začatím produkcie.
Zisk maximalizujúca firma bude z krátkodobého hľadiska vyrábať dovtedy, kým jej celkový príjem z realizovanej produckie pokryje aspoň variabilné náklady.

39. Dlhodobá rovnováha firmy
Z dlhodobého hľadiska môže firma meniť veľkosť svojich výrobných kapacít v danom odvetví. To znamená, že firmy pôsobiace v danom odvetví ho môžu opustiť ak sa v ňom dosahuje nižší ako normálny zisk a vstúpiť do neho ak zisk je vyšší ako normálny.
Firma sa bude pohybovať po svojej dlhodobej funkcii priemerných nákladov a rozhodovať sa o veľkosti výrobných kapacít.
Dlhodobá rovnováha sa odlišuje od krátkodobej líši práve v dôsledku možnosti vstupu nových firiem do odvetvia, resp odlivu firiem z odvetvia a zmeny veľkosti výrobných kapacít firiem pôsobiacich v odvetví.
Vstup nových firiem do odvetvia vedie k poklesu ceny výrobku, firmy budú mať záujem vstupovať do odvetvia dovtedy, kým budú mať v odvetví možnosť dosiahnuť nadpriemerný zisk.
Z dlhodobého hľadiska nie je teda možné aby firma dosahovala ekonomický zisk. Dlhodobá rovnováha sa bude dosahovať v bode, kde sa dlhodobé priemrné náklady rovnajú cene. Nad touto úrovňou firma dosahuje zisk, čo motivuje aj ostatné firmy na vstup do odvetvia, pod touto úrovňou firmy opúšťajú odvetvie.
Firmy na dokonale konkurenčnom trhu musia vyrábať pri minimálnych nákladoch

Žádné komentáře:

Okomentovat