Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podnik- jednotlivé právne formy

17. Podnik- jednotlivé právne formy
A/ Podnik jednotlivca – individuálne vlastníctvo. Vzniká zaregistrovaním živnosti, povinný vklad nie je, jednoduchosť narábania s finančnými prostriedkami. Výhoda – jednoduché účtovníctvo. Nevýhoda – ručenie celým svojim majetkom. Živnosť je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, s cieľom dosiahnuť zisk a za podmienok stanovených zákonom. Živnosti sú: ohlasovacie- vykonávané na základe ohlásenia /remeselné živnosti/ a koncesované- na základe pridelenej koncesie.

B/ Obchodné spoločnosti :
Personálne spoločnosti:
• Verejná obchodná spoločnosť – tvoria ju minimálne 2 FO alebo 2 PO, zakladá sa spoločenskou zmluvou, nie je povinný žiadny vklad, ani žiadne základné imanie. /Lidl, právnická kancelária / Výhoda – nie je kapitálový vklad, rozdeľovanie zisku – rovným dielom alebo upravené spoločenskou zmluvou, zisk spoločnosť nezdaňuje – zdaňujú jednotliví účastníci spoločnosti. Za záväzky spoločnosť ručí svojím majetkom.
• Komanditná spoločnosť – 2 typy spoločníkov komplementári – nemajú povinný vklad ale ručia svojím majetkom, komandisti – neručia majetkom, majú povinný vklad zo zákona 10 000,- SK, rozdeľovanie zisku – medzi komplementárov a komandistov rovankým dielom, a medzi komplementármi rovným dielom, v skupine komandistov podľa splatených kapitálových vkladov.

Kapitálové spoločnosti:
• s.r.o- zakladá ju 1, nie viac ako 50 spoločníkov. Povinný kapitálový vklad 200 000SK. Za záväzky ručí do výšky majetku spoločnosti a vkladu spoločnosti. Štruktúra orgánov:
• valné zhromaždenie- vrcholný orgán tvorený všetkými spoločníkmi. Rozhoduje o zásadných otázkach. Hlasovanie je na princípe 1000SK jeden hlas. Schádza sa aspoň 1x ročne.
• konatelia- štatutárny orgán – rozhodujú o obchodnom vedení spoločnosti, menovaní sú valným zhromaždením.
• dozorná rada- kontrolný orgán, vzniká z rozhodnutia spoločníkov, zákon jej vznik nevyžaduje.
• delenie zisku- po zaplatení dane z príjmov PO sa vytvorí rezervný fond a zvyšok zisku sa použije podľa uváženia spoločníkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat