Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ordinalistická koncepcia teórie hraničnej užitočnosti

35. Ordinalistická koncepcia teórie hraničnej užitočnosti
Hraničná užitočnosť- vyjdruje o koľko vzrastie užitočnosť, ak sa množstvo spotrebúvaného tovaru zvýši o jednotku. S rastom množstva spotrebúvaného tovaru klesá a naopak.
Ordinalistiká koncepacia vytvára preferenčnú stupnicu spotrebúvaných statkov. Vychádza z predpokladu, že spotrebiteľ je schopný užitočnosť jednotlivých statkov porovnávať a posúdiť, a tým určiť, čo je pre jeho potreby užitočnejšie.
Rovnako je spotrebiteľ schopný rozhodnúť, ktorá kombinácia spotrebúvaných statkov je pre neho najužitočnejšia, rovanko alebo menej užitočná. Kombinácie prinášajúce rovnakú užitočnosť ležia na indiferenčnej krivke. Ak existuje kombinácia s vyššou užitočnosťou, tá sa nachádza nad krivkou, ak s menšou tak pod krivkou.
Tvar indiferečných kriviek vychádza zo zákona substitúcie- čím je tovar vzácnejší, tým je jeho hodnota relatívnej substitúcie vyjadrená tovarmi, ktoré sa stávajú hojnejšími vyššia.
Ak do indiferenčnej mapy dokreslíme dôchodkové obmedzenie, tak dôchodková priamka vyjadruje dostupné kombinácie spotreby dvoch stakov. Rovnováha nastáva pri strete indiferenčnej krivky a dôchodkovej priamky. Ak sa spotrebiteľ nachádza nad krivkou spotrebúva viac, ako mu dôchodok dovoľuje, ak pod, tak menej. Rovnováha závisí od:
• Výšky dôchodku spotrebiteľa
• Cien statkov a služieb

36. Kardinalistická koncepacia teórie hraničnej užitočnosti
Vychádza z merateľnosti užitočnosti.
Hraničná užitočnosť- vyjdruje o koľko vzrastie užitočnosť, ak sa množstvo spotrebúvaného tovaru zvýši o jednotku. S rastom množstva spotrebúvaného tovaru klesá a naopak. Najvzácnejšia je vždy prvá jednotka, každá ďalšia má pre spotrebiteľa menší význam. Závisí:
• významu a intenzity potreby
• disponibilného množstva tovaru- vzácnosti výskytu tovaru
Rovnováhu spotrebiteľa ovplyvňujú nielen zmeny v potrebách, ale aj zmeny cien. Rast cien statku spôsobí, že jeho hraničná užitočnosť vo vzťahu k jeho cene bude menšia ako hraničná užitočnosť ostatných statkov. Preto spotrebiteľ obmedzí kúpu statku, a tým jeho hraničná užitočnosť vzrastie, a tým sa vyrovná vo vzťahu k cene a hraničnej užitočnosti ostatných statkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat