Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Substitučný a dôchodkový efekt

29. Substitučný a dôchodkový efekt
Posun po krivke dopytu je prejavom dôchodkového efektu- vyjadruje skutočnosť, že za rovnaký dôchodok je možné kúpiť väčšie množstvo stakov ak cena klesla, alebo menšie množstvo statkov pri vzraste ceny. Môže teda byť kladný alebo záporný.
Subsitučný efekt- vyvoláva posun krivky dopytu. Každý tovar má na trhu svoj substitút, ktorý čím je dokonaleší, tým má väčší subsitučný efekt. Zmena ceny statku A vyvolá posun po krivke dopytu statku A, ale súčasne aj posun celej krivky dopytu statku B. Teda, ak vzrastie cena statku A časť spotrebiteľov uprednostní statok B- substitút, čím sa zvýši dopyt po statku B.

30. Individuálna a čiastková ponuka
Ponuka- vyjadruje množestvo tovarov, ktoré sú predávajúci ochotní predať v závislosti od ceny. Krivka ponuky vyjadruje vzťah medzi cenou a ponúkaným množstvom, ktoré sú výrobcovia daného tovaru ochotní vyrobiť a predať. Platí tu zákon rastúcej ponuky- s rastom ceny výroba tovaru a jeho ponuka stúpa a naopak.
• individuálna ponuka- ponuka 1 výrobcu- množstvo výrobku vyrobaných týmto výrobcom
• čiastková ponuka- ponuka 1 výrobku od rôznach výrobcov

31. Hraničné náklady
Ide o prírastok celkových nákladov, ktoré vznikajú zvýšením výroby o jednu jednotku. Pri nízkych úrovniach outputu klesajú, po dosiahnutí svojho minima však začínajú rásť. Príčinou takéhoto priebehu krivky je zákon klesajúcich výnosov.
V úvode klesajú keďže stroje a zariadenia nie sú budované na nízku úroveň outputu, pri ktorej je výroba veľmi nákladná. V konečnom dôsledku ale rastú, pretože využitie výrobných kapacít sa stáva nadmerným. V konečnom dôsledku každá dodatočná jednotka produkcie stojí viac ako tá predchádzajúca.

32. Hraničné príjmy
Ide o dodatočný príjem, ktorý firma dosiahne ak zvýši množstvo realizovanej produkcie o jednotku.

Žádné komentáře:

Okomentovat