Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trh pôdy a renta

10. Trh pôdy a renta
Pôda ako výrobný činiteľ sa používa na poľnohospodárske a nepoľnohospodárske účely. Za prenájom pôdy sa platí pozemková renta.
Dopyt po pôde:
• Je dopytom odvodeným- odvodzuje sa od finálnyvch produktov
• Cena výrobného faktora nereaguje hneď na zmenu dopytu po finálnom staku, ktorý je z VF odvodený- preto má krivka dopytu strmší tvar
• Určovaný je hraničným produktom pôdy a príjmom z hraničného produktu. S cieľom maximalizovať zisk sa bude VF pridávať dovtedy, kým príjem z hraničného produktu neprevýši hraničné náklady alebo cenu.
• Prenajíma sa na obdobie, ktoré je predmtom dohody medzi vlatníkom a prenajímateľom. Poplatok sa odvodzuje od ceny VF odvodeného z ceny poľnohospodárskeho produktu, ktorý sa na danej pôde dorába v danom roku. Vlastník má záujem prenajímať pôdu na čo najkratšie obdobie, aby mohol reagovať na zmenu v cene poľnohospodárskeho produktu. Prenajímateľ má záujem o čo najdlšie obdobie aby sa mu vrátili nákladym ktoré do podnikania investoval.

Ponuka pôdy:
• Je neelastická- pôda je nereprodukovateľná a kvantitatívne obmedzená.
• Zmena dopytu po pôde nevyvolá zmenu ponuky pôdy, ale zmenu ceny.

Renta- závisí od vývoja dopytu po pôde. Čistú ekonomickú rentu pôda poskytuje, ak je celková ponuka VF fixná a pôda sa používa iba na poľnohospodársku produkciu. Pôda ako VF nie je špecifická, ale odlišuje sa v kvalite a polohe, tieto 2 faktory tiež vplývajú na jej cenu, resp. rentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat