Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Společenská funkce sportu

Sport a jeho aktivní provozování mají dobrou pozici v naší společnosti. Naší občané si uvědomují důležitost sportu jak pro individuální rozvoj, tak z hlediska celospolečenského významu. Opět se však také potvrzuje fakt, že značná část populace však svůj pozitivní názor na význam sportu pro zdraví a tělesnou zdatnost prakticky neuskutečňuje formou intenzívního pravidelného sportování. Pouze jedna třetina populace má pravidelnou pohybovou sportovní aktivitu alespoň jednou týdně.

Největší význam sportování je přičítán pozitivním zdravotním důsledkům a naplnění principu všestrannosti socializačního procesu v mládí. Silně pociťovaný význam zdravotní prospěšnosti a udržování tělesné kondice vcelku koresponduje s již zmiňovaným tradičně vysokým kreditem hodnoty zdraví ve všech věkových skupinách naší populace. V současnosti narůstá význam sportu v rovině socializace, a to zejména v souvislosti s chápáním sportování jako smyslu plné náplně volného času i za práh oblasti navazování a upevňování život obohacujících společenských vztahů. Naše země na rozdíl od Evropské unie je využívání aktivního sportování při prevenci sociální izolace spíše nahodilé. Vzpomínají tak i nutnost využívat této sociální dimenze sportu na půdě integračního úsilí v případě imigrantů, zdravotně handicapovaných, seniorů či nezaměstnaných.

Hektický vývoj na výkonu opřené společnosti přináší při zkoumání významu sponu i sílící ocenění jeho psychicky relaxačních funkcí, a to zejména při jeho aktivním provozování v přírodním prostředí. Sport je také vysoce hodnocen z hlediska posilování f pocitu osobního sebevědomí.

Je zřejmé, že sport je vřazen do sféry volného času a že je chápán i jako vhodná forma zábavy. To nesporně souvisí s dále diskutovaným problémem komercionalizace sportu na půdě masové kultury. Politické aspekty sportu se odrážejí v názorech o vysokém významu sportu pro budování kreditu státu čí národa, když - jak ještě upozorníme - vrcholový elitní sport sehrává mnohdy roli zástupního reprezentanta českého státu v zahraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat