Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tělesný pohyb a fyzická námaha

Dějiny lidské společnosti jsou prostoupeny růzností pohledu na tělesný pohyb a fyzickou námahu, tedy kategorie se sportem úzce související. Zmíníme-li pouze ty nejcharakterističtější počátečníi stádia lidských dějin, vidíme, že právě v tělesné zdatnosti mnohdy spočíval základní předpoklad samotné existence. Nezbytnost té nejtěžší zemědělské práce v samotném starověkém Řecku souvisela s kultivací nepříliš úrodné půdy a živá síla člověka (vedle síly zvířete) byla vysoce oceňována a tudíž byla i předmětem nezbytné péče. I celý zemědělský středověk se bez rozhodujícho podílu fyzické práce neobešel a až dynamický technický rozvoj dvacátého století nahrazuje lidskou sílu stroji.

Tělesná kultura a sport tvoří důležitou součást života moderní společnosti a jsou tak svoji podstatu významným sociokulturním fenoménem specifických motivačních zdrojů, jedinečnosti forem, dobového ozvláštnění projevu a rozmanitosti Individuálních a sociálních účinků. Český kontext upozorňuje svým neoddiskutovatelným vkladem zejména na pudě hromadných tělovýchovných vystoupení.

Počátky tělovýchovného hnutí v našich historických zemích spadají do období šedesátých let devatenáctého století. Odrážely širší emancipační snahy českého národa v historickém kontextu oživování kulturního a společenského života. Důraz na prospěšnost tělovýchovných a pohybových aktivit navíc souvisel i se sílícími tendencemi procesu zavádění povinné tělesné výchovy do školních osnova dále I s rostoucí úrovní osvěty a vzdělanosti, s nárůstem prostoru pro volno časové aktivity, s posilováním důrazu na celkovou emancipaci člověka ve společnosti postupně se zbavující monarchistických absolutistických pout. Výrazné oživení kulturního a společenského života národa přineslo i sílící potřebu rozvoje tělesné a pohybové kultury.

Žádné komentáře:

Okomentovat