Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vznik sportu a jeho vývoj

Vznik sportu a jeho vývoj

ekonomickým charakterem.

Je historicky vzato nedílnou součástí kulturního vývoje a - v daném případě i rozvoje -lidstva Jeho historii psaly právě ly dominanfní třídy, které psaly historii dané společnosti. Sport nesporně sehrál důležitou úlohu v rozvoji úsilí o zdokonalování jedince, dosahování vrcholných výkonů, sebekázně, cílevědomosti, systematičnosti a účelovosti lidského snažení a podílel se tak i na celkovém rozvoji společnosti.

Sport však byl i uctívanou modlou utlačovatelských režimů, kterým sloužil při prosazování imperiálních zájmů či totalitní ideologie. Dvacáté století bylo přímo prostoupeno zneužíváním sportu politickou či rasovou ideologii. Nacisté takto pompézním uspořádáním Olympijských her v Berlíně roku 1936 zcela otevřeně propagovali svoji ideu rasové nadřazenosti arijské rasy.

Sport se postupně stával i mocným nástrojem politického soupeření a sehrával tak důležitou úlohu při organizování vrcholných sportovních soutěží. Olympijské hry v Los Angeles byly uspořádány bez účasti sportovců socialistických zemí a staly se tak spíše komerční záležitostí propagující "americký způsob života". Naopak OH v Moskvě se musely obejít bez účasti amerických sportovců a být tak "oslavou vítězství socialistického sportu'. Osmdesátá léta minulého století silněji než kdykoli předtím historicky vzato přenesla politické soupeření i na půdu sportu, které mimo řadu dalších konsekvencí, přispělok postupnému pošlapání jeho původního poslání zakotveného v olympijských ideálech.


Historie sportu je historií sportovních pohybových aktivit. Existuje bezpočet záznamů o různých formách takovýchto fyzický činností, které se přirozeně měnily i v souladu s povahou okolního světa a nárocích na povahu lidského snažení. Historikové tvrdí, že pohybové herní aktivity existovaly ve všech známých kulturách. Pouze jen v několika z nich se však vyznačovaly formálním organizováním, pravidly řízenou soutěživostí a písemným vedením a archivací dosažených rekordních výkonů.

Je přirozené, že v prehistorických dobách sport v dnešním smyslu slova a významu neexistoval. Fyzické aktivity byly pevně odvozovány z často osudových výzev vycházejících z prostého prvku přežití a později i jako výraz vyjádření náboženské víry. První formy organizovaných her proto byly odvozovány z kombinace fyzické činnosti čelící silám přírody a pohybových aktivit spojených s náboženskými rituály. Lidé tedy původně využívali svoji fyzickou sílu a pohybové dovednosti k přežití.


Článek podporuje:
brankářské masky, hokejové lapačky, betony

Žádné komentáře:

Okomentovat