Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomika v podniku

Ve většině našich výrobních podnicích stále převyšuje funkční organizace. Většinou je dodržována ekonomická samostatnost jednotlivých středisek. Je stále snaha o optimalizaci na jednotlivých střediscích, se snahou minimalizovat střediskové náklady.

Systém evidence
Nutným (nikoliv postačujícím) předpokladem pro správná logistická rozhodnutí a pro účinné plánování a řízení logistických procesů je nový systém evidence výkonových a nákladových údajů.

Vymezení výkonů a nákladů
Vymezení logistických výkonů a nákladů musí být založeno na podrobné analýze celkového materiálového a informačního toku.

Přepravní náklady
Přesun materiálů a zboží z místa vzniku do místa spotřeby, případně až do konečného místa jejich likvidace je logistickou činností s velmi důležitým významem.
Zajištění přepravy zahrnuje výběr způsobu přepravy (např. letecké, železniční, vodní, nákladní automobilové nebo potrubní), výběr přepravní trasy, zajištění toho, aby vše odpovídalo právním normám daného státu, a konečně výběr dopravce. V porovnání s ostatními logistickými aktivitami doprava často představuje největší samostatnou nákladovou položku.

Žádné komentáře:

Okomentovat