Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TESTY vytrvalostních schopností:

1) běh 600m, 800m, 1000m, 1500m – měří se čas
2) cooperův test – 12 minut, čas je stanoven, měří se vzdálenost. TO smí odpočívat, přejít do chůze, do běhu…
3) běh na 6 minut – běž jak můžeš, hodnotí se kolik uběhnu. Výsledky 6 min a 12 min běhu spolu částečně kolerují, dá nám to podobnou informaci o vytrvalosti. Test – globální celkovou vytrvalost
4) burpee test – opakovaně střídáme polohy – vzpor dřepmo, ležmo, dřepmo a vztyk. 6eny 1 min, Muži 2 min. hodnotí se počet cyklů. Test – globální vytrvalosti tělocvičný.
5) Celostní motorický test – jacík – základní postavení leh na zádech, vztyk, leh na břiše, leh na zádech. Hodnotí se počet změn, test globální vytrvalosti a částečně obratnosti.
6) Stupňovaný člunkový běh na 20m – mezi čarami 20m od sebe, dle časových signálů. Intervaly se zkracují po minutě. TO běhá tak dlouho, dokud vydrží tempo přeběhů. Nestihne – li 2x doběhnout k čáře, test končí. Test má několik fází, každá fáze se zrychluje o 0,5km/hod.
Laboratorní testy:
7) step test – TO vystupuje na stupínek vysoký 20-50cm, dle věku a trénovanosti. Tempo určuje metronom – 2 údery/sekunda. TO sestupuje a vystupuje po dobu 5 minut. Test – tepovou frci v klidu před testem, těsně po testu a pak po 3.minutě. rozbor vydechnutého kyslíku a krve.

Metody rozvoje vytrvalosti:
a) metoda střídavého tréninku – intenzitu měníme dle vůle a potřeby
b) intervalový trénink – dle Zátopka – stanoveny úseky, intenzita a odpočinek
c) celostní trénink – např.běh po urč.dobu souvisle – 5 km. Běhají se delší tratě než je vlastní závodní disciplína.
d) Souvislá rekreační metoda – jogging, hry – u starších lidí. Dobrý vliv na psychiku

Žádné komentáře:

Okomentovat