Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dvouokruhová organizace účetnictví

6. Dvouokruhová organizace účetnictví.

Vnitropodnikové účetnictví lze také řešit jako dvouokruhovou účetní soustavu.
Pro naše účely zachováme shodné oceňování v obou okruzích. Druhý účetní okruh zde vzniká tak, že mezi účty nákladů a výnosů jsou opět vloženy nákladové a výnosové účty, tentokrát ale tříděné podle středisek, tedy podle jednotlivých činností. Na náklady a výnosy finančního účetnictví jsou napojeny pomocí spojovacích účtů.
Pokud konceptor podnikové účetní soustavy řeší vedení vnitropodnikového účetnictví v samostatném účetním okruhu, je možno volit různé formy jeho organizace a metod postupů účtování. Jsou proto v evidenci hospodářských středisek uplatněny podle povahy jejich činnosti (ve výrobních útvarech podle technologie jejich výroby) četné odlišnosti. Proto se v dalším výkladu omezíme jen na základní metodické rozdíly.
V této metodě vedení vnitropodnikového účetnictví se v druhém okruhu využí¬vají volné účtové třídy účtové osnovy pro podnikatele, tj. účtové třídy 8 a 9. Jejich rozčlenění na účtové skupiny a jednotlivé syntetické účty a jejich obsahovou náplň určí účetní jednotka sa¬ma. O zvolené účty musí doplnit účtový rozvrh účetní jednotky. Protože volba číselného označení jednotlivých syntetických účtů v účtových třídách 8 a 9 je plně v pravomoci účetních jednotek, omezíme se v dalším výkladu jen na názvy obvykle používaných účtů bez jejich číselného označení.
Pro styk s finančním účetnictvím se používají spojovací účty. Aby byla zajištěna kontrola přebí¬raných účetních případů, používají se pro styk s finančním účet¬nictvím minimálně tyto spojovací účty:
a) spojovací účet k nákladům (převody nákladů) - SÚN,
b) spojovací účet k výnosům (převody výnosů) - SÚV,
c) spojovací účet k zásobám (převod zásob) - SÚZ.

Žádné komentáře:

Okomentovat