Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Všechny účetní případy se evidují v decentralizované formě v každém středisku podvojným zápisem

Všechny účetní případy se evidují v decentralizované formě v každém středisku podvojným zápisem.
Vzájemný styk hospodářských středisek se eviduje pomocí účtu Převody střediskové (popř. pomocí účtu Vnitropodnikové zúčtová¬ní). Toto účtování se uskutečňuje podle vnitřních dokladů, nej¬častěji podle převodek. Celkové saldo všech účtů Převody střediskové se musí v tomto případě rovnat nule.
Velké podniky mají obvykle více závodů (často i místně od¬loučených), z nichž každý má více středisek. Z důvodů snazší kon¬troly správnosti účtování rozdělují vzájemně styk středisek na:
- styk mezi středisky téhož závodu (sleduje se na účtu Převody střediskové) a
- styk mezi středisky různých závodů (sleduje se na účtu Převody mezi závody).
Decentralizovaná forma obvykle souvisí s tím, že nejprve se účtuje na jednotlivých střediscích a účetnictví podniku vzniká postupnou sumarizací účetnictví jednotlivých středisek. Postupuje se tedy zdola nahoru.

Při centralizované formě tyto účty vymizí a vzájemný styk středisek je účtován přímo.
Centralizovaná forma obvykle souvisí s tím, že všechny účetní doklady se zpracovávají v centru (výpočetním středisku) a střediskům se odesílají výsledky zpracování. Převodové účty tedy nejsou zapotřebí.
Po shromáždění dokladů se výsledky zpracování postupně dostávají shora dolů na jednotlivá střediska. Při této formě je tedy o hospodářských výsledcích středisek informováno vedení podniku dříve než vedoucí jednotlivých středisek.

Žádné komentáře:

Okomentovat