Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odchylky režijních nákladů

14. Odchylky režijních nákladů.
Režijní náklady souvisí s technologickým procesem jako celkem a nemění se přímo úměrně s počtem provedených výkonů. Jsou stanoveny rozpočtem nákladů zpravidla pro určité období, popř. pro určitý předpokládaný objem výkonů za toto období.

Jestliže budeme zjišťovat odchylku (resp. odchylky) skutečných nákladů od plánovaných a určovat, kdo za ní (za ně) odpovídá, pak pro tuto analýzu použijeme nejčastěji metod jedné, dvou nebo čtyř odchylek.

Kromě skutečných nákladů, pevně přepočteného rozpočtu a variantně přepočteného rozpočtu zde vystupuje další veličina, a to účelně a produktivně vynaložené využití kapacity. Ve skutečně provedených objemech výkonů se kromě účelných vyskytují také náklady na neúčelné činnosti, např. neproduktivně vynaložený čas, neúčelná spotřeba materiálu, a to většinou z chybně provedených výkonů (zmetky a jejich opravy), nestandardně provedených operací apod.

Metoda jedné odchylky
- vychází při výpočtu ze skutečně vynaložené spotřeby, kterou porovnává s pevným rozpočtem lineárně přepočteným ( → ekonom nerozlišuje VN a FN; s poklesem činnosti, poklesnou i celkové náklady) podle účelně a produktivně vynaloženého využití kapacity.

Žádné komentáře:

Okomentovat