Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Spojovací účet k nákladům bývá vyjádřen kombinovaným symbolem pro aktivní i pasivní účet

Spojovací účet k nákladům bývá vyjádřen kombinovaným symbolem pro aktivní i pasivní účet, neboť náklad vzniká (a má tedy souvztažný účet) buď jako snížení aktiv nebo jako zvýšení pasiv. Spojovací účet k výnosům bývá vyjádřen symbolem pro aktivní účet, neboť výnos je zvýšení aktiv. Podobně i spojovací účet k zásobám. Účty nedokončené výroby, polotovarů a výrobků jsou svým charakterem účty aktivní. Účty nákladů a výnosů jsou vyjádřeny stejným symbolem, náklady zpravidla vlevo a výnosy vpravo.
Jestliže místo skutečnosti použijeme pro účtování předem stanovených hodnot (např. podle plánové kalkulace), pak je symbol tohoto účtu označen hvězdičkou.
Podle výše uvedených zásad pro sestavování účetních schémat v symbologramech můžeme nejprve celé účtování vyřešit schematicky:
Ze SUN rozdělíme náklady na ta střediska, která byly v podniku zřízena. Proti nim postavíme výnosové účty středisek. Dále pokračujeme účtem výroby, na který stáhneme výstupy z těch středisek, které odpovídají stanovené úrovni oceňování výroby, a to v předem stanovených nákladech. Prodané výrobky se vyúčtují jako náklady střediska realizace, kam směřují výstupy ostatních středisek, které nebyly zahrnuty do oceňování výroby. Vstupují až do nákladů realizace, opět ve výši stanovené vzájemnými vztahy mezi těmito středisky a střediskem realizace. Výnos střediska realizace je prodejní cena zúčtovaná proti SUV. Zbývá vyúčtovat nerealizovanou produkci: zůstatek účtu Výroba je podkladem (pouze podkladem - zde nejde o souvztažnost) pro účtování SUV/SUZ.

Žádné komentáře:

Okomentovat