Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metoda čtyř odchylek

Metoda čtyř odchylek
- zpodobňuje dvě výše uvedené odchylky v tom smyslu, že určuje vliv neproduktivní a neúčelné činnosti na výši FN a VN.

Spotřební odchylka se rozkládá na:
• rozpočtovou odchylku – určuje, oč jsou skutečné náklady větší (menší) než je uznáno za nutné podle variantního rozpočtu pro celkovou skutečnou aktivitu.
• výkonnostní odchylku – ta zjišťuje, jaké množství variabilních nákladů (závislých) bylo vynaloženo neúčelně. Vypočte se jako rozdíl mezi variantními rozpočty na celkovou a účelnou aktivitu střediska.

Objemová odchylka se rozkládá na:
• kapacitní odchylku – vyjadřuje, jak ovlivňuje výši nákladů nižší či vyšší stupeň využití kapacity střediska, a to jakoukoli (účelnou i neúčelnou). Zjistíme ji jako rozdíl mezi variantním a pevným rozpočtem přepočtenými na celkovou aktivitu střediska.
• účinnostní odchylka – vyjadřuje, jaká část FN byla využita neúčelně na neproduktivní činnost. Vypočte se buď jako rozdíl mezi celkovou objemovou a kapacitní odchylkou nebo jako součin počtu hodin neúčelné práce krát objem FN připadajících na 1 hodinu práce při 100 % využití kapacity.

15. Citlivost parametrů
Interpretace: pokles ZISKU způsobí navýšení nákladů (fixních nebo variabilních jednotkových) nebo snížení produkce či ceny.
Nejcitlivější je ten parametr, jehož nejmenší změna vede k nulovému hospodářskému výsledku!

Žádné komentáře:

Okomentovat