Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předběžná a výsledná kalkulace

Předběžná a výsledná kalkulace
Na základě výrobních úkolů podniku se rozpočtují a kalkulují náklady na jednotku produkce, na tzv. kalkulační jednici.
Kalkulace je tedy stanovení nákladů na jednotku produkce. Předem stanovené (propočtené náklady) na kalkulační jednici představují nákladový úkol, jehož plnění se kontroluje v systému vnitropodnikového ekonomického řízení.
Ve výsledných kalkulacích se zjišťují skutečné náklady na kalkulační jednici. Sestavují se po skončení výroby, popř. v opa¬kované (hromadné a velkosériové) výrobě koncem účetního období. Slouží ke kontrole hospodárnosti, k mezipodnikovému porovnávání, ke zjištění skutečné rentability jednotlivých druhů podnikových výkonů, ke stanovení prodejních cen a také ke kontrole předb재ných kalkulací.
Při sestavování výsledné kalkulace je třeba nejdříve zjistit skutečné náklady vynaložené na celkové množství dokončených výko¬nů. Podklady pro zjištění těchto nákladů poskytuje vnitropodnikové účetnictví vedené podle výkonů a podle jednotlivých vnitropodnikových útvarů (hospodářských středisek). Proto se má tato evidence organizovat tak, aby bylo možno kdykoli sestavit výslednou kalkulaci kteréhokoli podnikového výkonu, a to v členění podle používaného kalkulačního vzorce (kalkulační přip¬ravenost).
Obsah nákladů zjišťovaných ve výsledné kalkulaci na kalku¬lační jednici má být srovnatelný s předběžnou kalkulací. Proto se používají při výpočtu nákladů na kalkulační jednici tytéž způsoby (metody) jejich přičítání jako v předběžné kalkulaci. Určení úč¬tů, z nichž se čerpají údaje pro výslednou kalkulaci, závisí na použitém způsobu evidence nákladů ve vnitropodnikovém účetnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat