Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odchylky jednicových nákladů

13. Odchylky jednicových nákladů.

Jednicové náklady jsou příčinně vyvolány konkrétní jednicí výkonu. Stanoví se poměrně snadno pomocí norem spotřeby.

Odchylky množstevní a cenové
Praxe ukazuje,ze peněžní vyjádření na účtech není vždy dostatečné. Mohlo dojít k odchylce ceny vstupů a zároveň k odchylce množství, které vstupuje do analyzovaného procesu. Navíc může nastat situace, že tyto odchylky se vzájemně kompenzují, takže samotné vzájemné posuzování stavu na účtech nemá potřebnou vypovídací schopnost.
Proto vedle peněžního vyjádření výsledků výrobního procesu se musíme zaměřit i na jeho naturální stránku. Odchylky určujeme zpravidla zpětným rozpisem.

Pro řízení daného procesu zjišťujeme dva typy příčin odchylek. Určujeme, jaká část odchylky od plánovaných nákladů je způsobena odchylkou ve spotřebovaném množství (odchylka kvantitativní neboli množstevní), a jaká část je způsobena odchylkou od plánované ceny (odchylka kvalitativní neboli cenová).

Předpokladem výpočtu je primární stanovení plánovaných hodnot jak v peněžních, tak i v naturálních jednotkách.
Množstevní odchylka = je rozdíl mezi skutečnou a plánovanou cenou krát množství, přičemž je třeba rozhodnout, zda budeme počítat s množstvím plánovaným nebo skutečným.
Cenová odchylka = je rozdíl mezi skutečným a plánovaným množstvím krát cena, přičemž je třeba rozhodnout, zda budeme počítat s cenou plánovou nebo skutečnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat