Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konstrukce a úloha střediska realizace

10. Konstrukce a úloha střediska realizace.
Pro vyúčtování různých převodů účetního charakteru se často v souvislosti s ekonomickými záměry a nutností splnit legislativ¬ní podmínky zřizují účetně technická střediska, např. středisko zúčtování prodeje nazýváme středisko realizace, pokud nejsou pro¬dávané výkony přebírány do evidence odbytového střediska.
Středisko realizační
Na rozdíl od předchozích středisek nemá hmotnou podstatu, jedná se o účetně-technickou záležitost. Slouží k zúčtování nákladů na prodanou produkci a výnosů z této prodané produkce. Výsledkem střediska je zisk z realizace produkce podniku.

Hospodářský výsledek střediska realizačního se konstruuje jinak než HV středisek výrobních a režijních. Je to míra plnění kalkulovaného zisku z prodeje produkce podniku.

Realizační středisko umožňuje oddělit marketingovou politiku podniku od výrobní problematiky zaměřené na úsporu nákladů.

Realizační středisko přebírá od výrobních a režijních středisek výkony za předem stanovenou cenu a tedy přiznává jim výnosy v předem stanovené výši. Samo pak může realizovat politiku množstevních slev určitých produktů, aniž by se tyto marketingové záměry dotkly hospodářských výsledků ostatních středisek a měly tak dopad i na hmotnou zainteresovanost jejich pracovníků. Zisk realizačního střediska se také nazývá kalkulovaný zisk, neboť je rozdílem mezi předem stanovenými (kalkulovanými) náklady, podle kterých jsou účtovány výnosy ostatních středisek, a odbytovou cenou.

Žádné komentáře:

Okomentovat