Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Spojovací účet k nákladům tedy přebírá všechny nákladové položky

Spojovací účet k nákladům tedy přebírá všechny nákladové položky zúčtované ve finančním účetnictví, které se v druhém okruhu rozčleňují podle činností (jednotlivé výroby, výrobní režie, odbyt a správa atd.).
Dokladem k tomuto účtování je soupis (sborník) převzatých účetních případů vyhotovených finanční (všeobecnou) účtárnou pod¬le jednotlivých středisek. Způsob jeho vyhotovení závisí na pou¬žité technice účtování. Spojovací účty si účetní jednotka zvolí v rámci účtových tříd 8 a 9 (nejčastěji v účtové skupině 99). Jejich funkci může nahradit způsob technického zpracování dat.
Způsob účtování hospodářských středisek také ovlivňuje sku¬tečnost, zda se evidence všech středisek vede v jediném účetním okruhu (v jedné provozní účtárně), tzv. centralizovanou formou, nebo zda každé středisko má samostatné nákladové účetnictví, spo¬jené s finančním účetnictvím a ostatními středisky pomocí spojo¬vacích účtů, tzv. decentralizovaná forma.

Při decentralizované formě vnitropodnikového účetnictví tvoří účetnictví každého střediska uzavřený celek, který samostatně sleduje své vstupy a výstupy.
Každé stře¬disko účtuje ve svém účetnictví náklady a výnosy, jednak přebíra¬né z finančního účetnictví, jednak vznikající vlastní činností střediska (výkony oceněné ve vnitropodnikových cenách stanovených podle předběžných kalkulací) a ze styku s ostatními středisky. Výrobní střediska sledují běžně stav a změny zásob výrobků.

Žádné komentáře:

Okomentovat