Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vnitropodnikové ceny

6. operativní kalkulace součásti, sestavy nebo výrobku, vyhotovená k určitému dni. Tam, kde je to možné (např. v opakované výrobě), lze použít operativní kalkulace k 1. 1. plánovaného roku a prohlášeného za základní kalkulaci (tedy vnitropodnikovou cenu) pro další období, zpravidla rok.
7. propočtová kalkulace zpravidla celého výkonu. Použije se v hlavní výrobě tehdy, není--li k dispozici operativní kalkulace nebo v pomocné výrobě při individuálním charakteru výkonu a jeho malém rozsahu.

Přitom vnitropodnikové ceny uvedené jako 1-5 zpravidla stanoví útvar, který také určuje střediskům jejich závazné rozpočty. Zpracováním vnitropodnikového účetnictví je pověřena provozní (výrobní, nákladová, vnitropodniková, příp. jiné názvy) účtárna.
Vnitropodnikové ceny jsou hlavní podmínkou pro fungování zúčtovacích vztahů mezi středisky.
Tvoří se nebo aktualizují současně s tvorbou rozpočtů a slouží ke stanovení úkolů v hodnotovém měřítku. Vyhlašují se formou podnikové normy řízení, např. pod názvem vnitropodnikový ceník výkonů. Tato norma řízení může mít podobu směrnice nebo příkazu ředitele podniku. Stanovení vnitropodnikových cen pro všechny vnitropodnikové výkony včetně režijních přirážek za všechna střediska je poměrně pracné. S obtížemi se tu setkáváme zejména u výkonů pomocné výroby, a to hlavně proto, že těchto výkonů je mnoho, jsou často drobné a mnohé z nich se zřídka opakují.

Žádné komentáře:

Okomentovat