Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hromadná výroba prostá, rozdíly mezi prostou, stupňovou, zakázkovou výrobou apod

7. Hromadná výroba prostá, rozdíly mezi prostou, stupňovou, zakázkovou výrobou apod.
(rozdíly viz. další otázky)
Zatím jsem uvažovali s výrobou jediného výrobku. V praxi vyrábí podnik mnoho typů výrobků, nebo alespoň jejich variant. Náš příklad změníme v tom smyslu, že podnik bude vyrábět nikoliv jeden, ale dva variantní výrobky, A a B, a to se stejnými přímými náklady. Výrobní dávka výrobku A bude 60 ks, výrobní dávka výrobku B 40 ks. Ocenění produkce bude na úrovni vlastních nákladů výroby, tj. jako v příkladu 1a. Prodej je plánován ve výši 50 ks výrobku A a 30 ks výrobku B.
Skutečné náklady činily: výrobek A: přímý materiál 570, přímé mzdy 870
výrobek B: přímý materiál 380, přímé mzdy 580

8. Hromadná výroba stupňová a fázová.

Jestliže výrobek při výrobě prochází více výrobními stupni (v následujícím schématu se jedná o případ, kdy se budoucí výrobek prochází při zpracování postupně dvěma výrobními stupni), může být pro řešení vnitřního účetního okruhu zvoleno jedno z následujících řešení (uvedená řešení jsou uvedena pouze jako příklady, pro které by bylo možno sestavit i jiné varianty řešení).
Tato řešení se liší podle toho, zda do následujícího výrobního stupně nevstupuje (čisté střediskové náklady) nebo vstupuje (úplné střediskové náklady) výstup předchozího stupně.
Jednotlivým řešením musí odpovídat i způsob rozpočtování a kalkulace. Následující schémata jsou základem pro řešení stupňové výroby. Ve schématech je z důvodu zkrácení zápisu uvedena výrobní režie jako jediné středisko. Ve skutečnosti bývá častější případ ten, že každý výrobní stupeň má svou výrobní režii.

Žádné komentáře:

Okomentovat