Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Časové rozlišení nákladů a výnosů

Časové rozlišení nákladů a výnosů
Rozeznáváme časové rozlišení v užším a širším pojetí.
Zjištění správného hospodářského výsledku vyžaduje, aby se do příslušného účetního období zaúčtovaly pouze ty náklady a výnosy, které s ním hospodářsky, tj. časově a věcně souvisí.
Rozdělování nákladů a výnosů podle účetních období, s nimiž hospodářsky souvisí, se nazývá časové rozlišení nákladů a výnosů.

K časovému rozlišení nákladů a výnosů slouží účty časového rozlišení zařazené do účtové třídy 3 účtové skupiny 38 – přechodné účty aktiv a pasiv ( účty 381 až 385 ).
Podle zákona o účetnictví je účetním obdobím 1 rok. Proto se časové rozlišení nákladů a výnosů uskutečňuje až při roční uzávěrce. V pravomoci podniku je stanovit pro časové rozlišení i období kratší, např. měsíc.
Výdaje a náklady, příjmy a výnosy spolu souvisejí, může však mezi nimi dojít k časovému nesouladu, tj. nemusí vznikat ve stejném období a ve stejné výši.

Časové rozlišení nákladů a výnosů v užším pojetí
Náklady a výdaje, výnosy a příjmy, které se týkají budoucích období, je nutné časově rozlišit formou:
- nákladů příštích období
- výdajů příštích období
- výnosů příštích období
- příjmů příštích období

Náklady příštích období
Vyznačují se tím, že výdaj vznikl v běžném období, ale nákladově ( hospodářsky ) patří do příštích období. Patří sem např. nájemné placené dopředu, rozsáhlejší vybavení účetní jednotky drobným hmotným majetkem aj.
Evidují se na účtu náklady příštích období ( účet rozvahový aktivní ).

Výdaje příštích období
Jejich charakteristickým znakem je, že náklad vznikl v běžném období, ale k výdaji dojde ( náklad bude uhrazen ) až v příštím období. Patří sem např. nájemné placené pozadu, prémie a odměny placené po uplynutí roku.
Evidují se na účtu výdaje příštích období ( účet rozvahový pasivní ).

Žádné komentáře:

Okomentovat