Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zrychlené odpisování

Zrychlené odpisování
Při používání tohoto způsobu odpisování jsou odpisy v prvních letech vyšší než při rovnoměrném odpisování. Zrychlené odpisování je výhodné pro podnikatele, kteří chtějí do nákladů počátečních let zaúčtovat co nejvíce odpisů.

Způsob výpočtu:
Základem pro výpočet zrychlených odpisů jsou tzv. koeficienty, které jsou přiřazeny jednotlivým odpisovým skupinám. Odpisy se stanoví takto:
- v prvním roce odpisování jako podíl vstupní ceny a přiřazeného koeficientu pro zrychlené odpisování v prvním roce odpisování
- v dalších zdaňovacích obdobích jako podíl dvojnásobku jeho zůstatkové ceny a rozdílu mezi přiřazeným koeficientem pro zrychlené odpisování a počtem let, po které již byl odpisován
Pořízení dlouhodobého hmotného majetku
Při pořízení dlouhodobého hmotného majetku se užívá účet 042 – pořízení dlouhodobého majetku, který má povahu kalkulačního účtu ( podobně jako měl účet 111 u zásob ).

Dlouhodobý hmotný majetek lze nejčastěji nabýt těmito způsoby:
- investiční výstavbou – to je dodávky větších celků stavebních a strojních investic
- koupí
- vytvořením vlastní činnosti
- darováním
- přeřazením z osobního užívání do podnikání

Pořízení dlouhodobého majetku dodavatelsky ( tj. nákupem )
Do doby, než je pořizovaný majetek převeden do užívání, se náklady spojené s jeho pořízením soustřeďují na účtě pořízení dlouhodobého hmotného i nehmotného majetku – účet 041, resp. 042. teprve převedením do užívání se částky z účtu pořízení dlouhodobého hmotného i nehmotného majetku převedou do dlouhodobého majetku ( na vrub příslušných účtů v účtových skupinách 01, 02 a 03 ), a to na základě „protokolu o zařazení“.

Žádné komentáře:

Okomentovat