Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účetní zásady

5) Zásada vymezení okamžiku realizace - jedná se o jasné vymezení okamžiku , ve kterém je možno´= ´nutno účtovat na účty nákladů, výnosů a na rozvahové účty, kdy se pro tento okamžik užívá pojmu „den uskutečnění účetního případu“.

Z toho vyplývá zásada vymezení okamžiku realizace u bankovních produktů a agent. V převážné většině se váže okamžik realizace na provedení hotovostní, popř. bezhotovostní operace. U těchto typů operací je ažurita zúčtování do účetního systému denní = účtování musí být provedeno tentýž den, ve kterém proběhl okamžik realizace operace .
Jedná se zejména o :
- den výplaty nebo převzetí hotovosti
- den nákupu nebo prodeje valut, deviz
- den nákupu nebo prodeje cenných papírů
- den provedení platby , popř. inkasa z účtu klienta
- den příkazu na korespondenta k provedení platby
- den připsání (valuty) prostředku podle zprávy došlé od korespondenta banky
- den uzavírání obchodu s cennými papíry,devizami,opcemi, popř. jinými deriváty
- den vydání nebo převzetí záruky,popř. úvěrového příslibu
- den převzetí hodnoty do úschovy apod.

V některých oblastech bankovních produktů a agend může záviset den uskutečnění účetního případu i na termín stanovený obecnými předpisy, různými typy smluvních vztahů i vnitřních předpisů.
Dále k tomu navazuje zásada vymezení okamžiku realizace u agend vnitřního hospodaření banky . Tímto dnem se rozumí zejména den, ve kterém dojde:
- k nabytí vlastnictví nebo jeho zániku, popř. práv k cizím věcem, ke vzniku pohledávky a závazku, jejich změn nebo zániku, ke zjištění škody, manka, schodku, přebytku
- k dalším skutečnostem, které jsou předmětem účetnictví a které nastaly (popř. jsou k dispozici potřebné doklady skutečnosti dokumentující )
- ke skutečnostem vyplývajících z vnitřních předpisů bank

Žádné komentáře:

Okomentovat