Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účetní zásady

Účetní zásady
Tyto zásady představují soubor pravidel, které je banka povinna dodržovat při vedení účetnictví a při sestavování a předkládání účetních výkazů. Nejsou vyhlášeny žádným samostatným právním předpisem, ale většina nejdůležitějších zásad a principů vyplývá ze zákona o účetnictví. (bilanční princip, podvojnost, dokladovost, oceňování, inventarizace, soustava účtů… )

1) Odpovědnost za vedení účetnictví – je dána zákonem o účetnictví 563/1991 Sb., tedy nese představenstvo. V rámci svých kompetencí deleguje odpovědnost na ředitele odborů centrály, ředitele odboru účetnictví,ředitele poboček. Dále je postupováno podle předpisů organizačních jednotek.

2) Zásada účetní jednotky – jedná se o vymezení relativně uzavřeného celku, za který se vede účetnictví , předkládají a sestavují se účetní výkazy dle zákona O účetnictví odst.2 §1 a §2 obchodního zákoníku.

3) Předpoklad neomezené doby trvání – při procesu měření a hodnocení ekonomických jevů je třeba vycházet z určitého předpokladu o době, po kterou bude jednotka v provozu.
Účetní jednotka je povinna použít účetní metody způsobem, který vychází z předpokladu, že bude nepřetržitě pokračovat ve své činnosti a že u ní nenastává žádná skutečnost, která by ji omezovala nebo ji zabraňovala v této činnosti pokračovat i v dohledné budoucnosti.
(§ 7, odst. 3 )

4) Zásada periodicity zjišťování hospodářského výsledku a finanční situace podniku. Je definována v §3 odst.2 zákona o účetnictví, přičemž periodicita je zkrácena požadavky uživatelů.U bank jsou požadavky především ze strany emisní banky – ČNB. Jsou to zpravidla požadované výkazy a hlášení týkající se období kratšího než je období účetní (1 rok). Například měsíc,dekáda ale i denní hlášení devizové pozice a podobně .

Žádné komentáře:

Okomentovat