Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účtování mezd

Účtování mezd
Mzdy účtujeme na pasivním účtu 331 – zaměstnanci. Jednou měsíčně firma spočítá dlužnou částku na hrubých mzdách svým zaměstnancům za předchozí měsíc, mzdy jednotlivým zaměstnancům rozepíše na zúčtovací a výplatní listině a zaúčtuje na straně MD účtu 331 ( nárůst závazku ). Proplácení jednotlivých částí hrubé mzdy se pak děje ze strany Dal účtu 331 ( odvod soc. a zdr. Pojištění za zaměstnance, odvod daně z příjmu zaměstnance, výplata čisté mzdy zaměstnanci z pokladny ) – tímto závazek firmy vůči zaměstnancům snižujeme.

Pohledávky vůči zaměstnancům – účet 335 ( aktivní účet )
Firma sice na jedné straně dluží zaměstnancům jejich mzdu, ale zároveň může mít vůči zaměstnancům i pohledávky.

Daň z příjmu firmy – účet 341 ( pasivní účet )
Daň z příjmu za firmy zjistíme 1x ročně při účetní závěrce. Tuto daň musí firma uvést v daňovém přiznání až do konce března roku následujícího po sledovaném účetním období ji musí zaplatit.výjimku tvoří daňová přiznání zpracovaná daňovým poradcem, která mohou být podána a uhrazena do konce června.

Daň z přidané hodnoty – účet 343
Zdaňovací období u této daně je buď čtvrtletní nebo měsíční. Po uběhnutí příslušného zdaňovacího období je firma povinna do 25. dne měsíce následujícího vyplnit daňové přiznání. Výslednou daň zjistí právě z účtu 343.

* SMĚNKA*
Směnka je listinný cenný papír ( podepsaný ), který opravňuje jeho majitele ( směnečný věřitel ) požadovat od osob, které se na směnku podepsaly ( směnečný dlužník ), zaplacení peněžité částky, která je uvedena v textu směnky ( směnečná suma ).
Ztráta nebo zničení směnky pro jejího majitele znamená zánik jeho oprávnění požadovat směnečnou sumu.
Směnka zaniká v okamžiku, kdy je plně proplacena.
Směnky se používají především k zajištění pohledávek.
Musí mít písemnou podobu a obsahovat náležitosti předepsané směnečným zákonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat