Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lhůty provádění inventarizace

Lhůty provádění inventarizace :
U zásob a peněžních prostředků mohou účetní jednotky provádět inventarizaci průběžně, pokud tomu odpovídá použitý postup účtování .
Dokladové i fyzické inventarizace se provádějí nejméně 1x ročně a to tak aby případný rozdíl bylo možno zúčtovat do roční bilance .

Fyzickou inventuru kterou nelze provést ke dni uzávěrky , lze provádět v průběhu posledních třech měsíců účetního období, popřípadě v prvním měsíci následujícího účetního období
Přitom se musí prokázat stav hmotného majetku ke dni účetní uzávěrky údaji fyzické inventury opravenými o přírůstky a úbytky uvedeného majetku za dobu od dokončení inventarizace do konce účetního období.
Inventurní rozdíly se proúčtují do účetního období , za které se inventarizací ověřuje stav majetku a závazků .
Účetní jednotky jsou povinny prokázat provedení inventarizace u veškerého majetku a závazků po dubu pěti let po jejím provedení.
Výše uvedené povinnosti jsou zakotveny v Zákonu o účetnictví .
Zákon nedefinuje další funkce inventarizace / např. ochrana majetku, odpovědnost za majetek / protože je vnitřní záležitostí každého podniku, jak si majetek zabezpečí a jak vyřeší otázky odpovědnosti a hospodaření s majetkem. Rovněž organizace a technické zajištění
Inventarizace je záležitostí podniku.

Úschova účetních písemností
Účetní písemnosti (doklady a knihy) a záznamy na technických nosičích dat ukládají
účetní jednotky odděleně od ostatních písemností v archivu a to po dobu stanovenou archivačními lhůtami podle Zákona o účetnictví . Před uložením do archivu misí být písemnosti zabezpečeny proti ztrátě, zničení nebo poškození .

Žádné komentáře:

Okomentovat