Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účetní zásady

8) Zásada opatrnosti (konzervativnosti)
(§ 25 odst.2 ve spojení s § 26 odst.3 nebo oceňování reálnou hodnotou § 27)

Při oceňování majetku a závazků se má brát na zřetel na případná rizika a nejistoty. Při uplatňování této zásady se jedná o rozumný odhad rizik, jejich vyjádření, popř. vytvoření zdrojů pro krytí předpokládaných budoucích ztrát.Zásada opatrnosti se prakticky realizuje prostřednictvím těchto institutů :
- opravné položky
- rezervy
- dohadné položky

Opravné položky a rezervy – V rámci banky jsou gestoři bankovních produktů a agend povinni k položkám majetku , jež jsou předmětem její činnosti uvést ve svých metodických pokynech rizika, která v oblasti jejich činnosti potenciálně existují.

Specifikace těchto rizik pak může být podkladem pro tvorbu opravných položek a rezerv (opravné položky a rezervy pro oblast aktivních obchodů, rezervy na opravy při hospodaření s majetkem, vnitřní předpisy bank (zásady vytváření portfolia cenných papírů a majetkových podílů )

Dohadné položky - Dohadné položky jsou v podstatě pohledávky nebo závazky neurčité výše, které věcně souvisejí s výnosy, náklady a rozvahovými položkami (aktivy) právě minulého období. Účelem jejich použití je proúčtovat do příslušného účetního období veškeré známe a uskutečněné hospodářské operace, které nebyly z formálního nebo časového důvodu dokončeny, případně řádně zdokumentovány.

9) Nezávislost účetních období (aktuální základ)
(§ 3 odst. 1)
Tato metoda vyžaduje účtování hospodářských případů do období, se kterým časově a věcně souvisí, nikoliv do období kdy došlo k pohybu peněžních prostředků.
Uplatnění této metody vede k časovému rozlišování nákladů a výnosů,příjmů a výdajů ( náklady příštích období, příjmy příštích období, výdaje příštích období,výnosy příštích období )
Účetním obdobím je jeden kalendářní rok. Periodicita rozpouštění nákladů, výnosů, příjmů a výdajů není v bankách vázána na toto účetní období , ale na kratší časové úseky.

Žádné komentáře:

Okomentovat