Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pokladna

Pokladna
Evidujeme zde stav a pohyb peněz v hotovosti. Při příjmu vystavuje pokladník příjmový pokladní doklad ( originál + kopie ), stav peněz eviduje v pokladní knize, při výdeji peněz vystavuje pokladník výdajový pokladní doklad ( originál ).
Po skončení pokladních hodin je každý den provedeno tzv. skontro = denní uzávěrka porovnávající skutečný stav pokladny s pokladní knihou. Minimálně 4x ročně musí být provedena inventarizace peněžních prostředků ( obvykle jednou za čtvrt roku ).

Běžný účet
Je podnikatelský účet u banky, který slouží firmě pro bezhotovostní platební styk. Běžný účet je u banky otevřen na základě písemné smlouvy, kterou je také dohodnuto úročení běžného účtu. Úrok bývá většinou nízký, protože podnikatel peníze na účtu neváže, ale operativně je ihned používá. O pohybech na běžném účtu smí firma účtovat pouze na základě výpisu z běžného účtu.

Principy účtování ve třídě „3“
V této účtové třídě budeme mít soustředěny účty, které představují závazky organizace nebo její pohledávky vůči ostatním subjektům. Těmito subjekty budou:
311 - odběratelé
321 – dodavatelé
331 – zaměstnanci
336 – instituce sociálního zabezpečení
343 – daň z přidané hodnoty
Každá firma potřebuje mít přesný přehled o svých pohledávkách a závazcích. Proto vede k syntetickým účtům ( pohledávky, závazky ) analytickou evidenci. Většinou se zřizuje pro každého dlužníka nebo věřitele samostatný účet ( konto ), jehož zůstatek ( saldo ) udává aktuální výši pohledávky nebo dluhu. Soubor těchto analytických účtů nazýváme saldokonto.

Žádné komentáře:

Okomentovat