Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Koordinační motorické schopnosti. Výklad pojmu. Dílčí faktory koordinačních schopností. Pohyblivostní schopnost, příklady testů,

5. Koordinační motorické schopnosti. Výklad pojmu. Dílčí faktory koordinačních schopností. Pohyblivostní schopnost, příklady testů, metodika rozvoje koordinačních schopností.

Výklad pojmu

Komplex schopností lehce a účelně koordinovat pohyby, přizpůsobovat je měnícím se podmínkám. Provádět složitou poh. činnost a rychle si osvojovat nové pohyby.
Jsou úzce spjaty s dovednostmi a mohou působit pouze a mohou působit v jednotě s kondičními schopnostmi. KS jsou tréninkem značně ovlivnitelné! KS umožňují učení se pohybovým dovednostem a ovlivňují jejich projev – dominuje přesnost, rychlost, složitost, čas, ekonomičnost, ..
Kvalita koordinace je v podstatě závislá na procesech řízení pohybu a s tím spojenými neuromuskulárními procesy.
Pohybová koordinace - vyjadřuje aspekt silového, časového a prostorového řízení pohybových činností (regulace pohybu).

Dílčí faktory (struktura) KS:

Kinesteticko-diferenciační – schopnosti jemně rozlišovat a nastavovat silové, prostorové a časové parametry pohybového průběhu (např. pocit vody, míče,…)
Prostorově-orientační – schopnost určovat a měnit poohu pohyb těla v prostoru a čase, a to vzhledem k definovanému akčnímu poli (hřišti, ringu, parketu) nebo pohybujícímu se objektu. Základem je příjem a zpracování především optických, ale i kinestetických informací
Rovnováhová – schopnost udržovat celé tělo ve stavu rovnováhy, respektive rovnovážný stav obnovovat i při napjatých rovnováhových poměrech a proměnlivých podmínkách prostředí. Rozlišuje se statická RS, dynamická RS, balancování předmětu
Rytmická – schopnost vystihnout a pohybově vyjádřit rytmus z vnějšku daný nebo v samotné pohybové činnosti obsažený (časové a dynamické parametry pohybu)
Reakční – schopnost zahájit (účelný) pohyb na daný podnět v co nejkratším čase (indikátorem je roční doba)
Spojování pohybu – schopnost navzájem propojovat dílčí pohyby těla (končetin, hlavy, trupu) do prostorově, časově a dynamicky sladěného celkového pohybu, zaměřeného na splnění cíle pohybového jednání. Při plnění všech složitých úkolů (např. v gymnastice, sport. hrách)
Přestavby pohybu – schopnost situačně přizpůsobit pohybovou činnost vnějším i vnitřním podmínkám. Např. měnící se terén při lyžování, činnost soupeře, povětrnostní situace, ale i podmínky vnitřní, např. únava


Článek podporuje:
hokejová výstroj, inline brusle, snowboard

Žádné komentáře:

Okomentovat