Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Koheze malé sociální skupiny ve sportu

Sociální skupina je sdružení více osob, které se vyznačují jistými znaky. Pro malou skupinu je jistý počet osob, které jsou ve vzájemné bezprostřední sociální interakcí při několika střetnutích, při kterých každý člen skupiny o ostatních členech určitý názor, který mu umožňuje při následujícím střetnutí reagovat na každého člena, jako na individuální bytost. Společné charakteristiky jsou společné hodnoty, normy atd. Počet členů je malý, zpravidla do 20 osob. Ve skupině převládají bezprostřední interakce.
Znaky soc. skupiny: společné cíle, hodnoty a normy, struktura supiny, podmíněna dělbou úloh ve skupině, pocit spolupatřičnosti a příslušnosti ke skupině, skupinová solidarita.
Celkový výkon sportovního týmu v kolektivních sportech ve velké míře závisí na jednotlivých hráčích, od vnitřní koheze (soudržnosti) skupiny. Koheze však nemá jednoznačnou pozitivní korelaci s dosahovaným výkonem družstva. Vliv koheze je podmíněný charakterem sportovního kolektivu, resp. samostatným sportem. Koheze má pozitivní vliv na výkony družstva v těch sportech, ve kterých existuje vzájemně závislá struktura úloh, vysoká míra vzájemné interakce, skupinový výkon závisí od kvality kooperace, koordinace schopností členů skupiny (fotbal, basketbal, volejbal, házená, hokej apod.). Je spjatá s celkovou atmosférou ve sportovní kolektivu, členové se cítí spokojenější, mají vyšší motivaci, sportovní kolektivy se nerozpadají. Pro úspěch ve skupině je důležité, aby se každý jedinec cítil zodpovědný. S rostoucí velikostí skupiny klesá koheze i spokojenost členů.

Žádné komentáře:

Okomentovat