Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rychlostní zatížení , Rychlostní zatížení vymezují jako celek tyto parametry:

Rychlostní zatížení , Rychlostní zatížení vymezují jako celek tyto parametry:
Intenzita cvičení: maximální
Doba cvičení: do 10 -15 s
Interval odpočinku: 2 - 5 minut
Počet opakování: 10 - 15
Způsob odpočinku: aktivní

Intenzita cvičení - musí být maximální nebo téměř maximální, příslušný pohyb je třeba přitom provádět kontrolovaně. Hraniční intenzity se dosahuje nasazením maximálního volního úsilí. Předpokládá to dostatečnou koncentraci a motivaci ke cvičení. Kromě vysvětlení úkolu a přesvědčování je s úspěchem využíván i soutěžní princip: handicapy, soutěže dvojic, postupový klíč, odměny či sankce (úlevy nebo naopak např. úklid sportoviště).

Dobu trvání cvičení - určuje okamžik poklesu maximální intenzity (rychlosti) prováděného cvičení, jinak řečeno doba, po kterou lze požadovanou intenzitu udržet. Energeticky zatížení tohoto typu zajišťuje převážně ATP-CP systém, podle dostupných poznatků to může být do 10-15 s, jen výjimečně déle.

Interval odpočinku - nemůže být libovolný, musí na jedné straně zabezpečit obnovu potřebných energetických zdrojů, včetně jejich superkompenzace, a zčásti likvidovat kyslíkový deficit vyvolaný předchozí anaerobní činností. Na druhé straně musí zachovat dostatečnou aktivaci CNS, podmiňující optimální stav pro rychlostní cvičení. Optimální intervaly odpočinku při rychlostním zatížení by měly být podle individuálních zvláštností a konkrétní délky cvičení 2 až 5 minut.

Počet opakování - má-li zatížení působit jako podnět a vyvolat patřičné adaptační změny, musí být mnohonásobně opakováno a nesmí se snížit intenzita (rychlost) opakování. Když nelze požadovanou intenzitu udržet, měl by to být signál k ukončení tréninku rychlosti. Je možné doporučit asi 10 až 15 opakování ve třech sériích po 4 -5 cvičeních.

Způsob odpočinku - odpočinek by měl být aktivní, tj. přestávky vyplňovat lehkým nenáročným pohybem mírné intenzity (chůzí, volným pohybem, vyklusáváním atd.). Taková aktivita příznivě působí na rychlost zotavných procesů a současně udržuje dráždivost nervosvalového systému na dostatečně vysoké úrovni.

Žádné komentáře:

Okomentovat