Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výkonová motivace, Individuální a kolektivní sport

Výkonová motivace, Individuální a kolektivní sport

Výkonová motivace
Motivace vysvětluje chování lidí (proč někdo dělá to, co dělá).
Motivace k výkonu potom žene sportovce za úspěchem i za cenu překonání všech těžkostí, strádání i rizika.
Výkonová motivace - uspokojení z toho, že jsem něco udělal dobře, je silná potřeba autonomie
Máme dvě základní tendence:
1) dosáhnout úspěchu
2) vyhnout se neúspěchu

Vycházejí nám ze třech funkcí: motiv dosáhnout úspěchu, očekávání pravděpodobnosti úspěchu a atraktivnost činnosti (hodnota úspěchu).
Ad. 2 – je to obava z neúspěchu, tzv. úzkost či strach z neúspěchu.
Výkonové potřeby tvoří základ aspirační úrovně. Aspirační úroveň = úroveň cílů, které si člověk vytyčuje a jejichž dosažení očekává; dosažením těchto cílů pak prožívá jako úspěch, nedosažení jako neúspěch. Nejúspěšnější jsou ti, kteří mají největší touhu se prosadit.


Individuální a kolektivní sport

Sportovní kolektivy mají vliv na formování osobnosti, vzájemné vztahy, na sportovní výkony.
Je třeba rozlišovat sociálně vytvořené skupiny v oblasti rekreačního sportu a výkonnostního či vrcholového sportu. Skupiny v oblasti rekreačního sportu vznikají často jako skupiny přátel, vrstevníků, nebo známých (např. skupiny vznikají při sportovních hrách, turistice, při návštěvě fitcentr, apod.). Sportovní kolektivy v oblasti výkonnostního a vrcholového sportu, které se zúčastňují pravidelných soutěží, patří mezi formální skupiny. Utváří se za účelem účasti na sportovních soutěží a jejich cíl spočívá v dosahování co nejlepších výsledků a co nejlepšího umístění.
V procese vzájemného působení vzniká množství vazeb, jisté uspořádání vztahů a interakcí, které se nazývá struktura skupiny. Pod strukturou skupiny rozumíme soustavu sociálních interakcí a vzájemných vztahů členů skupiny.
Pro výkon v týmu sehrávají rozhodující úlohu tyto faktory:
• Soudržnost týmu – týmový duch
• Motivace jednotlivých hráčů
• Skupinová atmosféra – způsob a metody komunikace v družstvu
• Skupinová morálka – disciplína a spolupráce

V individuálním sportu též existuje forma rekreačního a výkonnostního (vrcholového) sportování. V rekreačním sportu je nabídnuta velká škála individuálních sportů (např. jogging, lyžování . . .). Toto sportování není vázáno na vytvoření žádného kolektivu. Dalo by se říci, že to může být časově méně náročné. Spoustě rekreačních sportovců to může takhle vyhovovat (lidé používají sport zejména pro upevnění zdraví).
Výkonnostní a vrcholový sport též nabízí celou řadu možností. Sportovci nemusí vytvářet žádné skupiny či družstva. Jejich výkon je vázán pouze na jejich osobě.


Článek podporuje:
skateboard shop, sportovní obuv, koloběžky

Žádné komentáře:

Okomentovat