Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Časový průběh obnovy CP při opakované aktivaci ATP-CP systému

Volba pohybového obsahu cvičení - bez ohledu na specializaci stimulovat všechny druhy rychlostních schopností. Rychlostně zatěžovat širší spektrum svalových skupin, tj. nohy, paže, trup. Používat širší okruh cvičení, založených na pohybech cyklických, acyklických a vyžadujících rychlou reakci (pohybové a sportovní hry, odrazová a skokanská cvičení, hody a vrhy, atletická běžecká cvičení, starty z různých poloh, překážkové dráhy, štafety aj.). Mimořádnou důležitost má takový trénink zvláště v přípravě dětí a mladších věkových kategorií, stává se tak základem pozdějšího specializovaného tréninku.
Silový základ cyklické a acyklické rychlosti - účinným se jeví doplňkový trénink rychlé a výbušné síly. Vhodné metody posilování jsou především metoda rychlostní a plyometrická, zaměřené na posílení pracujících svalových skupin. Při zvyšování výbušné síly se zvyšuje zejména rychlost jednotlivého pohybu. Sílu je nutné stimulovat v pohybech, v nichž se chce dosáhnout vysoké rychlosti. Např.:
• cvičení s hmotnostním pásem, vestou či manžetami
• tažení břemene různé velikosti (možné je použít speciálního brzdícího zařízení)
• lokomoce do svahu, proti větru
• použití hydrobrzdy, přídatného závaží do lodě, větší list pádla či vesla,
• těžší náčiní (koule, míče, míčky aj.).

Velikost odporu by měla být taková, aby umožnila dostatečnou rychlost a nevedla k podstatnému narušení struktury. Rychlost provedení by neměla klesnout pod 50 % rychlosti téhož pohybu bez odporu. Cvičení tohoto typu nejsou vhodná pro děti, zejména nemají-li dostatečně osvojenou a zpevněnou techniku.

Zatížení ve zlehčených podmínkách: "nadmaximální rychlost" - další možnost vhodné stimulace rychlostních schopností spočívá ve zlehčení vnějších podmínek a využívání sil urychlujících pohyb. Tím se dosahuje "nadmaximální rychlosti". Konkrétní formy mohou být např.: lokomoce (běh či jízda) po nakloněné dráze (2 -3 % ) nebo za vodičem, tažení vodičem (motocyklem, motorovým člunem, tažným zařízením, po větru), nižší hmotnost náčiní, úprava nářadí či náčiní (např. pádla, vesla), zvukové či světelné stimulátory rychlosti jako vodiče. Efekt pro rychlostní trénink se očekává především v dokonalejší koordinaci a řízení pohybu.

Žádné komentáře:

Okomentovat