Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

A 4 – Hybridní motorické schopnosti

RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI

Rychlostní schopnosti = vnitřní předpoklady provedení pohybu vysokou až maximální rychlostí. Jde o schopnost zahájit a uskutečnit pohyb v co nejkratším čase. Pohybová činnost je prováděna s maximálním úsilím a intenzitou po dobu maximálně 15 sekund bez překonávání odporu respektive do odporu menšího, než činí 20 % maxima. Při odporu větším se stává dominantní schopností rychlá či explozivní síla. Vzhledem k tomu, že je rychlost determinována úrovní kondičních a koordinačních předpokladů, považujeme ji za schopnost smíšenou (hybridní), tj. kondičně-koordinační.

Úroveň rychlostních schopností je mj. dána
• svalovým systémem – tj. vysokým podílem rychlých FT vláken ve svalech (u sprinterů až 90 %), schopností současné aktivace velkého počtu motorických jednotek, rychlého střídání svalového napětí, elasticitou svalů
• nervovým systémem - rychlostí vedení vzruchů
• energetickým systémem – vysokou zásobou kreatinfosfátu, rychlou resyntézou ATP
• psychickými předpoklady – rychlá a přesná představa o pohybu, koncentrace, emoční stabilita
Na rychlostní výkon má vliv i efektivita a úroveň techniky, úroveň dalších PS, somatotyp aj.

Druhy rychlostí
A) reakční r. – spojená se zahájením pohybu
B) acyklická r. – co nejvyšší rychlost jednotlivých pohybů
C) cyklická r. – daná vysokou frekvencí opakujících se stejných pohybů
D) komplexní r. – daná kombinací cykl. a acykl. pohybů včetně reakce, nejčastěji se vyskytuje jako rychlost lokomoce, přemísťování v prostoru

ad.A) s jednoduchou reakcí, s výběrovou reakcí
ad.B) startovní r., vrhačská r., odrazová r., hráčská r., rychlost jednorázových pohybů (údery)
ad.C) akcelerační r., maximální r.(běžecká), rychlost se změnami směru, frekvenční r.

Ovlivňování rychlostních schopností patří k nejobtížnějším (a dlouhodobým) tréninkovým úkolům. Vyžaduje znalost podmínek, metod cvičení, principů, opatření atd. a hlavně jejich dodržování v tréninkové praxi. V opačném případě se nejedná o cílený trénink rychlostních schopností, ale spíše o zásah do rychlostní vytrvalosti.
Příznivé podmínky pro rozvoj rychlostních schopností se vyskytují už v dětském věku, kdy se ve 12 -13 letech formuje nervový základ rychlostních projevů, tj. především pohyblivost, rychlost nervových procesů. V tomto věku je zaznamenáván větší přirozený nárůst rychlostních a také rychlostně silových předpokladů. Po 14. a 15. roce se přirozená dispozice zvyšování "čisté" rychlosti - především frekvence pohybů - poněkud snižuje. Další přírůstek např. rychlosti lokomoce se objasňuje zlepšením silových schopností, zlepšením techniky a zvýšením anaerobních schopností. Maxima rozvoje rychlostních schopností se většinou dosahuje v 18 -21 letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat