Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálně patologické jevy ve sportu

Sociálně patologické jevy ve sportu

Sociálně patologické jednání ve sportu a kolem sportu jsou jevy, které lze považovat za nemorální, pro sportovní prostředí a společnost obecně nežádoucí jevy, jejichž součástí je nebezpečné až deviantní chování sportujících či diváků.
Negativní jevy sportovní scény: násilí, agresivita, zastrašování, hostilita.
Násilí z pohledu sociologie sportu vyjadřuje „užití nepřiměřené fyzické síly, které může být možným zdrojem či příčinou ublížení na zdraví nebo ničení“. Agresivita je pojem označující „verbální či fyzické chování založené na záměru ovládat, řídit či zranit jinou osobu“. Zastrašování se významově vztahuje k zneužití „slov, gest, a činů hrozících použitím násilí či agrese“. Projevy nepřátelství neboli hostility vyjadřují trvalou tendenci nepřátelsky myslet nepřátelsky jednat a to až k hranici agrese. Dále musíme připomenout šikanu, jako způsob chování umožňující většinou v bezprostřední komunikaci, fyzickým a psychickým týráním získat nad nimi pocit převahy, moci či určité výhody.

Používání hrubých slovních výrazů je spíše typické pro muže, u žen je to zcela výjimečné.
Fanoušci se na veřejném prostranství mohou projevovat přinejmenším verbálně silně agresivně nebo také společně sdílené nadšení tel. sportovních fandů shromažďující se k oslavě v ulicích. Prohra naopak může znamenat hluboké zklamání, vztek a následné destruktivní chování včetně násilí proti životu. Na stadionech potom můžeme ukázat na příkladu rasistického chování vůči hráčům barevné pleti. Negativních tendencí ve sportu a jejich dopady na mravní úroveň společnosti si všímá sportovní etika. Připomíná se, že současný ideál výkonu a produktivity poničil platnost a význam zásady fair play.


Článek podporuje:
skateboard shop, sportovní obuv, koloběžky

Žádné komentáře:

Okomentovat