Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

A. Obchodní zastoupení

Zástupce může vlastnit konsignační sklad. V něm zůstává zboží majetkem dodavatele zástupce je oprávněn ho prodávat. Sklad umožňuje okamžitý prodej (např. náhradních dílů), slouží jako stálá výstava. Pro zástupce je výhodný, má k dispozici zásoby zboží, na jejichž pořízení nemusí vynaložit vlastní finanční prostředky. Je výhodný i pro dodavatele, protože může být provozován jako celní sklad, kde až do okamžiku prodeje nemusí platit clo a DPH.
Jestliže celnice žádá skládání celní jistoty, ztrácí se výhodnost provozování celního skladu, pak se vede jako běžný sklad – odpadá administrativní práce pro celnici. Zboží by mělo být uloženo odděleně a zřetelně označeno, aby v případě vyhlášeného konkurzu na zastupitele nebylo zahrnuto zboží ÚJ na úhradu dluhů zástupci.
Komisionář převezme zboží na konsignační sklad, při prodeji získá částku a odevzdá ji sníženou o provizi na základě dohody o prodejní ceně a provizi (potřeba kontroly faktur).

V případě smlouvy o zprostředkování (provádí-li se služby pro zahraničního partnera), se jedná o nákup a prodej služeb) bez JCD. Služby jsou vždy přefakturovány zahraničnímu partnerovi.
V případě zahraničního dovozce je dovážející zboží svým jménem a ve svůj prospěch tzv.deklarantem. Celním orgánem je potvrzen daňový doklad jednotná celní deklarace (JCD), kde je vyměřeno clo, DPH, spotřební daň. Dovozce uhradí zároveň clo a daně, v případě, že je plátce DPH, uplatní navrácení daně u příslušného finančního úřadu. V případě neplátce daně nebo v případě, že není možno uplatnit nárok na vrácení daně ani u plátce daně, tvoří DPH součást pořizovací ceny.
Dovozce si může zvolit k vyřizování agendy svého zástupce a to přímého či nepřímého zástupce.

Žádné komentáře:

Okomentovat