Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hrubý výnos (tržby)

Fixní Zisk Variabilní
náklady náklady

Příspěvek na úhradu

Rozdíl je nazývaný příspěvkem na úhradu fixních nákladů a tvorby zisku (marže). Lze jej využít jako základní kritérium ziskovosti jednotlivých výkonů a v relaci k pracnosti, resp. době výroby těchto výkonů představuje i kritérium efektivnosti. Specifikuje se tedy hodnocení fixních nákladů, z nichž se uplatňuje jen ta část, kterou zboží nákladově a cenově unese.
Kalkulace variabilních nákladů přiřazuje konkrétní kalkulační jednici pouze část celkových nákladů (náklady variabilní) s předpokladem jejich proporcionálního vývoje. Výsledkem porovnání ceny a takto kalkulovaných nákladů je OM.

Kalkulace nákladů a cenová politika z hlediska velikosti objednávek
Objednávky od zákazníků vyvolávající z provozu firmy fixní náklady, které se započítávají ve stejné výši u malých i u velkých objednávek (vypsání objednávky, předběžná kalkulace, zpracování dokladů, účtování nákladů na pořízení materiálu). Objednávky menší bývají méně rizikové než velké. Fixní náklady mohou být různé, z velké části mohou odrážet i přezaměstnanost podniku.
Mzdy a kapacity, využití strojové kapacity. Zpravidla se sleduje velikost objednávky vzhledem k požadovanému HV ( fixní náklady : plánovaný HV)

Žádné komentáře:

Okomentovat