Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plná sazba stravného

Plná sazba stravného je podmíněna druhem valut a dobou strávenou na cestě nad 12 hodin. V jednom kalendářním dni na žádost zaměstnance může zaměstnavatel vyplatit stravné v českých korunách nebo jiné směnitelné měně. Trvá-li zahraniční pracovní cesta v 1 kalendářním dni méně než 12 hodin, poskytne zaměstnavatel stravné v cizí měně ve výši 1/2 denní sazby (není rozhodující zda se jedná o 10 minut nebo 11 hodin), rozhodující je přechod české státní hranice, (odlet a přílet letadla dle letového řádu).

Nárok na proplacení PHM ve valutách má zaměstnanec zpravidla po ujetí 350 km po cizím území. Zálohy ve valutách se vyúčtovávají zaokrouhlením dolů.

Analytická evidence 51210 - Daňově uznatelné náklady, 51220 - Ostatní náklady na úhradu cestovného.

V podnikatelské sféře lze poskytnout zaměstnancům stravné nižší než je stanovená základní sazba stravného, nejvýše však o 25% (v kolektivní smlouvě, vnitřních předpisech).

Při zahraničních pracovních cestách má podnikatel nárok na stravné a kapesné jako zaměstnanec, tzn. stravné podle ZCN a kapesné maximálně 40% stravného, není povinnost hradit z něho výdaj vzniklý při služební cestě (parkovné).

Žádné komentáře:

Okomentovat