Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na rozdíl od postupného daňového ...

Na rozdíl od postupného daňového odpisu pohledávek starého bloku a tvorby opravných položek k pohledávkám nového bloku, kde byl vymezen okruh pohledávek, na které nebylo možné tyto výhody využít, u tvorby opravných položek na pohledávky za dlužníky v konkurzu či vyrovnacím řízení není žádné podobné omezení.


Další operace s pohledávkami

ZAPOČTENÍ POHLEDÁVEK – jedná se o vzájemnou úhradu pohledávek a závazků bez použití peněžních prostředků. Může se v tomto případě jednat i o jednostranný právní akt. Nezbytnou podmínkou je, aby šlo o pohledávky stejného druhu, tedy peněžité. Nelze započíst pohledávku peněžitou a nepeněžitou. Dále nelze započíst pohledávky promlčené, pohledávky, kterých se nelze domáhat u soudu, nelze též započíst pohledávku splatnou a nesplatnou. V praxi je běžné uzavírání dvoustranných smluv o započtení pohledávek a závazků. Tento postup může přispívat k průkaznosti evidence.

KAPITALIZACE POHLEDÁVKY – Obchodní zákoník umožňuje věřiteli vložit jeho pohledávku do společnosti dlužníka a tím získat podíl na společnosti dlužníka. Vkladatel, který je věřitelem, vkládá nepeněžní vklad, a to ve formě pohledávky do základního jmění společnosti dlužníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat