Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kalkulační členění nákladů

A. Kalkulační členění nákladů v závislosti cen na objemu produkce (úplných VN)
absorpční kalkulace
Využívá se zejména v případech neexistence tržní ceny, monopolního postavení, při jednodušší organizační struktuře podniku. Výhodou jsou jednoduše zjistitelné průměrné náklady, je méně náročná na investice, služby1. Prodejní cena je stanovena plnými náklady.

1) Sledované náklady přímo souvisejí s konkrétním druhem výkonů, jedná se o přímé náklady (náklady jednicové), které lze přímo zjistit na jednotku produkce, výkonu, zboží, (spotřeba přímého materiálu, přímé mzdy apod.).
2) Náklady se neváží k jednomu druhu výkonů, zajišťují provoz podniku – nepřímé náklady neboli režijní, (odpisy dopravních prostředků, spotřeba elektrické energie apod.).
Většina režijních nákladů (mimo těch, které souvisejí s konkrétním druhem výkonu), je společná více druhům výkonů. Těmto nákladům je třeba přiřadit konkrétní kalkulační jednici pomocí zvolené kalkulační metody.Metodou kalkulace se tedy rozumí způsob stanovení předpokládané výše, resp. následného zjištění skutečné výše nákladů na konkrétní výkon.

Kalkulační jednicí je přesně vymezený jednotlivý odbytový nebo vnitropodnikový výkon (např. ve výrobě 1 pár bot, 1 m látky apod., v obchodě náklady na jednotku prodávaného zboží atd.).

Žádné komentáře:

Okomentovat