Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pokud není předmětná částka ve stanovené lhůtě uhrazena

Pokud není předmětná částka ve stanovené lhůtě uhrazena, tak z hlediska věřitele se jedná o pohledávku po lhůtě splatnosti. Za této situace věřitel uskuteční kroky směřující k vymožení pohledávky( může započíst pohledávky v plné výši či částečně přes odkupy,postoupení pohledávek, poskytování úlev při odkladu platby,slev, prominutí sankcí, poskytnutí splátek. Lze dohodnout úhradu zásobami atp..) V dalším bude dodavatele upomínat o zaplacení pohledávky s úrokem z prodlení (v podrozvah. evidenci) může započíst pohledávky v plné výši či částečně (přes odkupy, postoupení pohledávek), poskytnout úlevy (odklad termínu splatnosti, poskytnutí slevy, prominutí sankcí, poskytnutí splátek). Lze dohodnout úhradu např.zásobami, jiným majetkem. Věřitel může najmout specializovanou firmu, aby vydobyla úhradu, případně bude iniciovat konkurzní řízení u soudu na majetek dlužníka. Pokud budou vyčerpány všechny možnosti k vydobytí dlužné částky, hovoří se o pohledávce nedobytné.

6.1. Druhy pohledávek po lhůtě splatnosti

• Pochybné (s rizikem, že pohledávky nebudou zaplaceny) + ztrátové (u nichž nestačí k úhradě likvidační podstata při konkursu a vyrovnání a u nichž je riziko, že nebudou plně uhrazeny
• sporné = vůči dlužníkům, s nimiž je veden spor o jejich uznání nebo zaplacení
• nedobytné = u nichž bylo trvale upuštěno od jejich vymáhání, tzn. že byly vyčerpány všechny možnosti k vydobytí dlužné částky (dlužník je neznámého pobytu, náklady spojené s vymáháním převyšují výtěžek)

Žádné komentáře:

Okomentovat