Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nemusí být vhodná volba rozvrhové základny (automatický proces má zpravidla vyšší režii)

Kalkulace úplných nákladů dostatečně neilustruje, jak daleko jsme v běžném roce pokročili směrem k splnění ročního plánu zisku. Není patrné, zda fixní náklady jsou už pokryty či nikoli a zda je nutné vyvinout zvláštní úsilí, abychom dosáhli plánovaného ročního zisku.

Lze konstatovat, že použití metody přirážkové kalkulace je vhodné tehdy, jestliže se prodávají velmi stejnorodé druhy zboží, kdy v průběhu období je stabilizováno odbytové množství a kdy prodejny jsou na úrovni optimálního využití jejich kapacity. Stanovit cenu metodou ÚVN nezávisle na prodávaném množství se jeví často jako základní chyba

Zmíněné nevýhody by mělo v některých případech omezit použití metody kalkulace úplných vlastních nákladů (metoda úhrady fixních nákladů), metoda příspěvku na úhradu

B. Kalkulační členění nákladů z hlediska závislosti cen na objemu produkce, metoda příspěvku na úhradu)1 (krycího příspěvku)
Prodejní cena je stanovena na základě variabilních nákladů, při dodatečném prodeji. Je reagováno na neurčitost, variantní sestavování plánů, atp.

Žádné komentáře:

Okomentovat