Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smlouva komisionářská:

(nepřímý zástupce) (o obstarání prodeje svěřené věci), komisionář (obstaravatel) se zavazuje objednateli, že obstará vlastním jménem, ale na účet objednatele prodej věci svěřené objednatelem. Vede evidenci zboží přijatého do komise v podrozvahové evidenci.
Komisionáři náleží odměna za obstarání prodeje a poplatek za případné předčasné odstoupení od smlouvy, písemně uzavřené.
Pokud prodá věc za cenu vyšší než byla objednatelem sjednána, musí po odečtení své odměny i tuto vyšší cenu vyplatit objednateli (ve smlouvě je dána výše odměny jako proměnná část z ceny či uvedena závislost na dosažení ceny, jdoucí nad určený limit).
Komisionář vyplácí dohodnutou cenu ihned co obdržel kupní cenu od 3. osoby a provedl srážku odměny za její obstarání. Reklamace je vůči komisionáři, smlouva nemusí být písemná
(smlouva komisionářská: jako nepřímé zastoupení), prodej zboží může být účtován.
V případě komisionáře zboží přijaté do komisního prodeje není součástí majetku komisionáře. Po celou dobu komisního prodeje zůstává v majetku účetní jednotky, která zboží do komise předala. Předané zboží ke komisnímu prodeji vede tato účetní jednotka v analytické evidenci na základě dodacího listu zásob zboží v komisi. Komisionář vede zboží přijaté do komise v podrozvahové evidenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat