Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Novela zákona o daních z příjmů č. 149/4995 Sb.

Umožnila provádět od r. 1995 odpis i u pohledávek, kde:
c) dlužník zemřel, a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích,
d) dlužník byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem ekonomicky nebo personálně spojenou osobou anebo fyzickou osobou blízkou
Odpis pohledávky na vrub daňových nákladů se také uznává, je-li ve 100% výši vytvořena k pohledávce opravná položka, event. rezerva podle zákona o rezervách.

Opravné položky
Podle novelizovaného zákona o rezervách č. 132/1995 Sb. Je možno vytvářet dva typy opravných položek k nepromlčeným pohledávkám na vrub daňově uznatelných nákladů1
1. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v konkurzním a vyrovnávacím řízení
2. Opravné položky k pohledávkám splatným po 31.12. 1994

Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v konkurzním a vyrovnávacím řízení
- lze vytvářet pouze u věřitelů, kteří účtují v soustavě podvojného účetnictví, a to od okamžiku, kdy jsou vyzváni aby, na základě usnesení soudu o prohlášení konkurzu nebo povolení vyrovnání, přihlásili své pohledávky a oni se rozhodli toto učinit. Pak mohou ve zdaňovacím období, v němž byly pohledávky přihlášeny, vytvořit opravné položky až do výše přihlášených pohledávek.
(Opravné položky za dlužníky v konkurzním a vyrovnávacím řízení mohou být vytvořeny, u věřitele, který své pohledávky u soudu přihlásil. Výše jejich tvorby je možná až do výše pohledávek přihlášených ve zdaňovacím období, v němž byly pohledávky u soudu přihlášeny).

Žádné komentáře:

Okomentovat