Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. STRATEGIE ZÁSOBOVÁNÍ

Strategie zásobování - pojem, cíle , nákupní skupina, nákupní situace, etapy nákupu, spolupráce dodavatelů a odběratelů, nákupní cena

Zásobování má za úkol zajistit plynulost výroby. Stanovení potřebné úrovně zásob ve správném množství, v požadovaném čase, kvalitě a za ekonomické náklady, je hlavním úkolem při sestavení plánu zásob. Volba správné strategie řízení zásob je rovněž neopomenutelným faktorem a je předmětem značného zájmu podnikatelských subjektů. Vede dokonce k tomu i ta skutečnost, že výše finančních prostředků vázaných v zásobách není bezvýznamná. Podnikatelský subjekt si musí uvědomit, že takto vynaložené finanční zdroje mu vlastně leží ladem a mohl by je daleko efektivněji využít při jiné aktivitě.

Nákupní skupina

Nákup není jen prací nákupních oddělení. Na úspěšnosti nákupu se podílí plánovací útvary, výroba, výzkum, konstrukce, vývojové oddělení, útvar technické přípravy výroby a management podniku. Kolektiv pracovníků nemusí mít formální podobu, ale sestavuje se dle typu nákupní situace:

Žádné komentáře:

Okomentovat