Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DATA WAREHOUSE - datové sklady

Formální datové sklady nabývají podobu velkých relačních databází, které byly pro denní provoz vybrány z toho důvodu, že mají schopnost zpracovávat velké objemy dat a ukládat podrobné informace, které nemají multidimenzionální strukturu.

- provozní nároky je zapotřebí dostatečné diskové kapacity, vysoké nároky na monitorování stavu vstupních dat nebo konverzi

Podstatnou součástí celého datového skladu je tzv. datová pumpa. Jde o komplex programových komponent zajišťujících přenos dat z produkčních databází do datového skladu. Datová pumpa umožňuje funkce jako selekci a extrakci dat, transformaci, restrukturalizaci aj.

Data Mart

Základní otázkou před zahájením projektů datových skladů je, jak efektivně realizovat a dosáhnout co nejdříve očekávaných efektů. Jednou z cest, jak dosáhnout těchto efektů v relativně krátké době je technologie Data Mart.

Jde o implementaci menší datových skladů na úrovni jednotlivých oddělení nebo pracovních skupin.

Tento přístup umožňuje rychlejší start celého řešení projektu, snížení prvotních nákladů. Navíc poskytuje možnost postupného rozšiřování kapacity datového skladu jak v celkovém objemu dat, tak v počtu aplikací těchto dílčích skladů. Jejich postupnou integrací pak může vzniknou celopodnikový datový sklad.

Žádné komentáře:

Okomentovat