Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elektronická výměna dat

- znamená výměnu dat elektronickou cestou, tzn. za použití elektronických přenosů (on-line). Pro tuto komunikaci je lze využít sítě typu Internet, IBM IMNS, telefonní linky, radiové nebo satelitní spojení. Elektronická výměna dat je většinou neinteraktivní, to znamená, že je nejprve vytvořen kompletní blok dat, který je odeslán najednou. Odesílání neprobíhá zároveň s tvorbou dat. Důležitým aspektem při přenosu je také bezpečnost.

Standardní zprávy- standardní zpráva znamená, že se jedná o předem definovaný typ zprávy, kde každá položka má své místo.

Rozdíl mezi standardní a nestandardní zprávou si je možné představit jako rozdíl mezi dopisem a formulářem. Dopis nemá standardní formu, není přesně definováno kde se má jaká položka s jakým obsahem nacházet a tudíž ho jde těžko automaticky zpracovat. Oproti tomu formulář má přesně zadaná místa i významy jednotlivých položek a tím je připraven pro automatické zpracování.

Mezi dvěma aplikacemi - EDI je určeno pro výměnu dat mezi dvěma aplikacemi. Jedna aplikace předává data jiné aplikaci v rámci možností zcela automaticky, bez lidského zásahu. Během zavádění se sice využívají zjednodušené aplikace, které mají jednoduché pracovní prostředí a ovládání pro ruční vkládání, ale konečným cílem je komunikace aplikace s aplikací.

Žádné komentáře:

Okomentovat