Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DATA WAREHOUSE - datové sklady

Datový sklad umožňuje efektivně ukládat data za delší časové intervaly a na jejich základě uskutečňovat analýzy časových řad, vývojových trendů a další

analýzy.

Nejrůznější studie ukazují, že objem dat v podniku nebo organizaci se zdvojnásobí každých pět let. Většina firem tak nemá problém s nedostatkem dat, ale naopak se zahlcením velkým množstvím různých dat. To vyvolalo potřebu takových nástrojů, které by umožňovaly transformaci těchto obrovských objemů dat do přijatelné a využitelné formy.

Základní koncept datového skladu je definován jako integrovaný a konzistentní systém poskytování informací pro podporu rozhodování. Jde tak o proces, v němž organizace extrahují takové informace, které mají zásadní význam pro úspěšné řízení firmy.

- cílem je shromažďování vybraných informací z různých databází do jednotného prostředí a zpracování analýz velkého rozsahu

- úlohy jsou určeny pracovníkům na nejvyšších úrovní řízení, ale i střední úrovni řízení

- technologická základna je tvořena u datových skladů technologií OLAP (On - Line Analytical Processing), která umožňuje různé pohledy na ekonomická data a ty pak pomocí programových nástrojů datového skladu analyzovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat