Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13. Složky sportovního tréninku

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA (stimulace a rozvoj pohybových schopností – dále jen PSch)
- neboli kondiční trénink je zaměřen na vyvolání adaptačních změn v organismu sportovce a to především na rozvoj pohybových schopností. Rozvoj je determinován především faktory morfologickými, biochemickými, psychologickými a fyziologickými.
- Morfologické f.: tvar těla, procento tukové řasy, aktivní svalová hmota..
- Biochemické f.: stav bioenergetických systémů, regulačních systémů…
- Psychologické f.: motivace, emoce, regulace pohybové činnosti…
- Fyziologické f.: funkce systémů organismu, srdečně cévního, dýchacího, pohybového..

Rozlišení kondiční přípravy
- Obecná: zdůrazňovaná především v tréninku mládeže, působí komplexně na všechny PSch pomocí různorodých cvičení. Cílem je dosažení všestranného pohybového rozvoje.
- Speciální: v níž jde o proces se záměrem maximální stimulace PSch ve specifických sportovních dovednostech respektive ve speciálně vytvářené struktuře pohybu prostřednictvím tzv. zatěžování či motorického učení.

Formy kondiční přípravy
- intenzivní kondiční př.: zpravidla na počátku přípravného období – zvýšení kondice hráče nebo odstranění nedostatků. Min. 4-6 týdnů dle průběhu adaptačních mechanizmů limitujících zvýšení úrovně jednotlivých PSch. Postupně se zvyšuje intenzita, frekvence, koordinační složitost, psych. náročnost.
- Průběžná kondiční příprava: v soutěžním období. Úlohou je udržet dosaženou úroveň kondice. 20-30% tréninkového času s menší frekvencí a intenzitou.
- Rekondiční blok: uplatnění při delší přestávce v soutěžním období. Určena na obnovu kondice, dále na odstranění nedostatků. 30-50% tréninkového času.

Žádné komentáře:

Okomentovat